Bon Appetit! In California.

 

Crezi ca spui America si spui fast-food, junk-food sau mancare procesata, asa e? Gresit! Da, au cele mai multe dar si faine lanturi de fast-food din cate am colindat eu, dar sa ii dam Americanului ce e al lui in ale gatitului! Pentru ca merita cu prisosinta.

Mic dejun
Mic dejun

Micul dejun este cea mai serioasa masa a zilei, zice-se! Ei chiar cred in asta pentru ca am avut parte de cele mai frumoase treziri la viata in diminetile cand ceata staruia inca peste Golden Gate – oua cu putin sos hollandaise, clatite cu sirop de artar, o picatura de unt sarat deasupra si cateva capsuni grasune, omlete cu de toate, cartofi rasi pe lungime si apoi prajiti frumos, carnaciori mici si sucuri de fructe proaspete alaturi de un ibric mare cu cafea care iti era lasat pe masa astfel incat sa poti face “refill” ori de cate ori cana se golea. Totul servit pe tejghelele de la bar de unde poti fi cu ochii pe bucatarul portorican.

Totul miroase si are gust de “corn syrup”. Care e foarte lipicios si foarte dulce. Totul are alt gust. Chiar si ce nu stiu si nu am mai mancat are alt gust!

Apoi vin micile gustari pe care le poti savura in plimbarile lungi din porturi: corn dog, un fel de hotdog pe bat, dulce si destul de ciudat pe care nu l-am prea inteles, drept urmare ne-a fost furat din mana de un pescarus tupeist si prea obisnuit cu noi, oamenii. Poti savura un sendvis cu crab sau somon si un sos alb si deloc greu. Te poti delecta cu o gofra duuuulce cu un topping din absolut orice iti trece prin cap. Trebuie sa incerci si cea mai buna “clam chowder” – o crema groasa si albicioasa din carne de crab turnata neglijent intr-o paine rotunda si proaspata! Puteam manca clam chowder ori de cate ori simteam ca nivelul de peste a scazut sub limitele admise de mine, atat de gustoasa era!

Mic dejun
Mic dejun

Sau poti, pur si simplu, sa mergi la supermarket, sa pui mana pe un “galon de lapte”, sa alegi din zecile de feluri de cereale deja impachetate in portii pentru o persoana si sa le amesteci cu grija pentru a le savura inainte de startul unei noi zile insorite.

 

Incet vine pranzul servit ori de cate ori puteam la tavernele din port ce te imbratisau dintr-o privire: fie burgers, care se traduc prin adevarate farfurii enorme cu un burger care initial iti poate crea probleme: cum voi musca din el? Sau poti servi cateva stridii atent asezate pe un pat de gheata, langa care stau cateva sosuri extrem de racoritoare pentru a incadra ca intr-un tablou gustul rece si sec al micilor delicii. Ia o pizza! Stiu ca zambesti dar am mancat cateva feluri cu adevarat bune, ce au facut Italia si sa para atat de aproape. Ia un Martini si nu o sa iti para rau – totul vine intr-un shaker din care iti torni singur si ajungi la cateva pahare bune din delicioasa bautura care mie imi ofera mereu un zambet calm pe tot chipul! Da, iubesc un Martini servit cu drag si ca la carte in locuri frumoase si insorite. 

Despre pranz
Despre pranz
Despre crabi
Despre crabi

Seara incearca un T-bone si lasa-i pe ei sa ti-l prepare cum stiu si cum cred ca ti-ar merge mai bine, lasa-i sa aleaga garnitura, niciodata nu vor fi banalii cartofi oricum. Ocupa-te si de o gustare, ei par ca nu ar sari niciodata direct la felul principal, intotdeauna dedica putin timp si aperitivelor; ia ceva usor si nu te lacomi: portiile sunt mari, extrem de satioase si mereu te ridici de la masa satul si, cel mai important, satisfacut in totalitate!

Daca toata ziua ai “furat” fie o inghetata (de-men-ti-a-la de altfel), fie o galetusa plina ochi cu gogosi fierbinti, incearca seara calamari prajiti, caracatita, crabi, creveti, raci sau homari. Cu siguranta vei avea un somn linistit. :)

Bon appetit
Bon appetit

La terminarea fiecarei zile eram nerabdatoare deja sa aflu ce imi mai poate oferi din punct de vedere culinar si ziua urmatoare! Totul mi s-a parut atent pregatit si servit. Sunt prietenosi pana la intoxicare, vorbareti pana la bacsis, vanzatori de vise frumoase dar, cu toate astea, nu le-am contestat nicio clipa abilitatile in ale gatitului!

Bon Appetit!

2 thoughts on “Bon Appetit! In California.

  1. Ah, friptura de dimineata! Oricat de nebunesc ar suna, chiar visam la portiile alea de pe o zi pe alta! :) Si da, mai sunt atat de multe de adaugat. Tu cu siguranta ai o poveste si mai savuroasa despre calatoria culinara prin State :)

  2. Eeeeiiii, ce bine le zici. Ai uitat friptura cu oua ochi de dimineata si nebunia de cousine-uri disponibile. Chinezesc, indian, thai, coreean, italian, japonez… you name it :-)

Leave a Reply