Fiere și apreciere

Mi-a ieșit și rima. Fără să vreau. Sunt artist. Nouă, artiștilor, ne ies rimele, ce pot să zic.. 😉

Ce voiam, de fapt, să spun scriu: deunăzi dădusem peste o postare venită din pagina de facebook, că doar de unde naiba să ne luăm și noi știrile și evenimentele și ranchiuna și love-urile și like-urile și viața dacă nu din facebook?! Un tip ce activează în turism anunță pe propriul website și perete că organizează o vacanță mișto în niște colțuri de lume unde nu puțini au curajul, banii și timpul de a ajunge. Adică Sudul Africii. Totul bine și frumos până aici.

Fiere și apreciere

Citesc în detaliu ce propune, cine organizează, când, de ce, mă minunez și-mi zic: “mamă, cât de mișto ar fi, da’ na, trebuie bani, timp și oleacă de curaj și spirit de aventură, nu e de mine momentan.” Dau un like pentru articol că e scris frumușel, pentru idee că e bună, pentru aventura neîncepută încă pentru că e una pe care poate, cândva, o voi lua în serios. Și gata. Cam orice ar face un om normal la cap, ați zice, nu? Și apoi și-ar vedea de-ale scroll-ului mai departe.

Ei, nu e chiar așa.

Mă mănâncă în palmă să arunc un ochi căprui cu gene lungi peste comentariile semenilor mei. Și ia de aici venin și fiere și scuipat și limbă română violată fără oprire. Ce mi-a fost dat să citesc, nici nu mi-aș fi putut închipui că e posibil la o postare despre vacanțe, locuri îndepărtate, soare și oameni mișto, deci nicidecum despre politică, televiziuni, ziariști și alte mizerii de actualitate.

Bă, să te duci cu mă-ta-n excursia asta, că eu n-am nevoie!

Boule, să te duci tu la capătu’ lumii…că dacă voiam țigani, mă duceam până-n Rahova.

Decât să te plimbi așa aiurea, mai bine ai sta acasă!

Bine că ai tu bani să te duci acolo că eu nu am, că de unde să am, că muncesc cinstit pentru […] pe lună.

Și sudalmele oamenilor de bună credință continuă pe marginea articolului pe care, cel mai probabil, nici nu l-au citit în întregime, astfel ar fi știut și ei cine e Africa, ce înseamnă boșimani și nu ar mai fi râs ca boii la auzul denumirii monedei din Botswana.

Orice om cu un pic de minte în capul rotund știe că news feed-ul facebook e făcut de el, de prietenii lui și de like-urile pe care el le-a acordat într-un anumit moment. Da, există și cazul în care rețeaua vrea să îți bage pe gât articole (sponsored) dar și aici tot omul cu minte la cap proprietar de internet poate lua o decizie dacă dorește sau nu să mai primească astfel de articole. Concluzia? News feed-ul ți-l faci tu cu mâna ta.

Pornind de aici, vin și eu, umil, și întreb: dacă nu-ți place icra neagră, de ce o mănânci? De ce intri cu bocancii în casele oamenilor doar ca să-ți ridici coada de sconcs și să împuți toată încăperea? Așa faci și la tine în casă? Așa procedezi și la tine pe pagină? Așa te comporți ori de câte ori nu ești de acord cu cineva/ceva? Așa reacționezi când ai o altă părere? Așa faci când nu îți place ceva, deși acel ceva nu te afectează cu absolut nimic? Mă, tu ești dobitoc?

Dacă vrei să fii deștept, îți ofer câteva ponturi care te vor transforma, cât de cât, într-un om:

  • Nu mai sta în curent că te trage și te împinge la delir.
  • Nu te băga acolo unde nu poți argumenta, acolo unde nu înțelegi, acolo unde nu e treaba ta. Dacă dorești să ai o părere, informează-te, studiază, construiește argumente și vino în fața clasei.
  • Nu da ochii peste cap ori de câte ori cineva nu gândește fix cum gândește mă-ta sau cum gândești tu. Ai opțiunile de unfriend, unlike, unfollow. Sunt demențiale, bașca îți dau și o putere magică asupra lumii tale.
  • Nu jigni persoane pe care nu le cunoști având motivele de mai sus. E posibil ca ăla să-ți bată la ușă într-una din zile și să aibă 2 metri înălțime și tot atât lățime. Șterge dracului datele de contact din secțiunea About!
  • Deschide YouTube și ascultă Chill Out Music Mix ori de câte ori ai tendința s-o dai pe contre pe subiecte pe care nu le stăpânești sau de care nu ai habar sau, pur și simplu, nu te privesc.
  • Nu fi rasist, sexist, idiot. Cum simți că ai tușit o replică din categoriile astea, ia ibuprofen.
  • Nu altera corola de minuni a lumii doar pentru că alții trăiesc deja acolo, sunt fericiți, o duc bine, iar tu nu ai atins acel catharsis. Încearcă să înțelegi.
  • Nu pizmui un om cu mai mult creier, mai mult umor, mai multă deschidere, mai mulți bani, mai bun job, mai frumoasă nevastă! Fă și tu ca ăla dacă îți dorești același lucru. Sau, pur și simplu, creează-ți propria alee.

Faptul că ne drăcuim pe subiecte politice și ne înjurăm pe antenetrei, unde clar ne pricepem toți, e una. Dar faptul că drăcuim un om care ne propune o evadare – asta mi se pare de-a dreptul ilogic. Câtă fiere să ai în tine încât prostia să îți mănânce timpul și sufletul?

Hai, noroc. Live and let live, cum zicea poetul.

 

 

 

Leave a Reply