Sistem scolar privat versus sistem scolar de stat

 

Sistem scolar

 

Inca din burta mamei, copilul este condamnat la educatie. De acolo pana la Clasa 0 nu au mai trecut decat doua biberoane, sapte “de-a busilea”, sute de “da’ de ce?”, 5 dinti de lapte cazuti si alte sute de fotografii inmagazinate in laptop.

Pe la 5 ani si ceva ai lui Olaf, cand aflasem ca va exista o Clasa 0 la care ea va fi nevoita sa mearga, am hotarat ca asta va fi cu siguranta la Scoala si nu la Gradinita. Vroiam sa facem deja trecerea ei cu totul catre Bucurestiul care nu doarme…scuzati comparatia :) Nu a existat o polemica aici, deci zis si facut: la 6 ani si 4 luni copilul urma sa mearga la Scoala!

Pe nerespirate am spus, parca fara sa imi dau seama: “sistem scolar privat!” Sa fie scoala dar sa fie ceva privat acolo, sa nu ne rada lumea, impacata fiind cu ideea ca o domnisoara draguta si sexy si “politically correct”, crescuta in libertatea de dupa ’89, va avea grija de copilul meu care va fi tratat ca Richie Rich.

Cu toate acestea, dupa cateva zile de euforie totala si de gramezi de ganduri care duceau inspre o irealitate naiva, am revenit cu picioarele pe pamant. Mentionez din start ca Olaf urmeaza o scoala de stat, una buna, unde copilul s-a dezvoltat normal si frumos.

Am hotarat, odata cu alte sute de mii de oameni, bineinteles, sa astern pe o lista pro si contra, aceste yin si yang ale Invatamantului Privat versus cel de Stat. Mentionez ca despre Privat nu am “dovezi”, le pot doar imagina:

– Taxele. CAAAATTTTT? La care tot eu contra-atacam cu un “Lasa, exista scoli private si mai ieftine!” Nu, nu exista, exista de la 500-700 EUR pe luna in sus. Asta la o prima strigare in lumea virtuala. Apoi luand in considerare locatia acestor scoli, vezi Pipera, de exemplu, puneam in calcul si o noua masina in familie, ceva micut, ieftin, sa fie verde, doua usi, gene intoarse la faruri, fluturasi lipiti prost pe vopseaua si asa mancata de rugina. Deci taxa mare, cu masina mica se tine! Verus Scoala de Stat: zero cheltuiala, corect? Incorect, va zic de pe acum: uniforma, daruri, pachete, excursii, tabere, fondul clasei, imprimanta si dulapuri si laptop si videoproiector. Toate astea vin peste acea taxa 0 de care vorbeam mai sus. Castigator la puncte? Sistem scolar de Stat pana la urma.

–  Gasirea profesorului si a clasei potrivite. La Privat acest lucru este un pic desuet: toti cei de acolo sunt educati sa ofere totul pentru ca primesc totul. La Stat lucrurile stau altfel: profesori rodati, platiti prea putin pentru ceea ce creeaza, profesori oarescum plictisiti. Clasele la Privat au o mana de copii, astfel incat “profa” se poate concentra pe toti, cu calm, liniste si materiale de prima mana, eventual intr-o limba pe care parintele nu o pricepe dar zambeste mandru cu gandul ca pupila lui va fi cu mult peste rudele din provincie. La Stat: 34 de inimi bat in aceeasi sala de curs, profesorul trebuie sa fie caracatita sa ii poata gestiona. Castigator la puncte? Sistem scolar Privat.

– Ceilalti. Cum care ceilalti? Ceilalti parinti, bineinteles, care la Privat trebuie sa fie cu pedigree, cu haine de Mall, cu masini straine, sau na, barem un Duster acolo, cu idei bune si dare de mana. La Privat ii gasesti cu siguranta, acolo nu ai destule camasi curate cate conturi bancare au parintii pupilelor. La Stat gasesti toate culorile de parinti si copii. Cu mana pe inima spun totusi ca Olaf are cei mai misto colegi, cei mai diferiti dar si cei mai destepti pe care ii puteam dori pentru ea. Si ei au contribuit la ceea ce e acum dupa aproape 1 an de scoala! Castigator la puncte? De gustibus: va las pe voi sa imi spuneti ce v-ati dori pentru lumina ochilor vostri si pentru voi.

– Activitati? De toate felurile si dintre cele mai frumoase! La Privat ma refer. Copiilor li se pune la dispozitie absolut orice! Materialele didactice sunt variate si destepte, astfel incat creierul lor ca un burete sa creasca armonios. La Stat? Acolo daca vrei altceva pentru al tau, te duci frumos si cumperi, faci sau aduci de acasa. Faci o strigare la ceilalti 68 de parinti (multi mai suntem!) si incerci sa te pui de acord. Nicio sedinta cu parintii nu se termina musai cu vreo concluzie, va spun eu ca am participat la toate, dar cel putin ne amuzam pe caietele de clasa ale odraslelor. Sau intre noi, fiind o gasca misto, simtul umorului e la cote maxime si asta da o bila maaaare, alba, Invatamantului (meu) de Stat. In rest, pentru orice activitate sau iesire, cam rare, ce-i drept, avem nevoie de aprobari, avizari, discutii, si uite asa unele raman fara vreo finalitate anume iar copiii raman in aceleasi banci in zile insorite cand ar putea bate mingea pe maidan. Pentru clasa 0 prea multa matematica dauneaza grav sanatatii! Castigator la puncte? Sistem scolar Privat.

– Optionalele. Sistemul privat poate incepe din start cu predarea in alta limba, la care se adauga tenis, inot, alta limba straina, sah, alta limba straina, si tot asa. Sincer sa spun nu stiu daca engleza sau religia pe care Olaf le studiaza la clasa sunt optionale sau nu. Oricum ar fi, e prea putin, prea scurt, prea fara vreun interes anume. Cu ocazia asta ai grija cum alegi After-School-ul – acolo are sansa sa simta putin din acel “Privat” prin diverse activitati, joaca, aer liber, teme, cantece, poezii si altele asemenea. Castigator la puncte? Fara drept de apel: Sistem scolar Privat.

Si discutia ar putea continua asa la nesfarsit. Daca ar fi sa aleg din nou, personal marturisesc la final de clasa 0, ca tot pentru Invatamant Privat as opta! Si pentru ca nu vrei sa ai o creatura neadaptata, incepi cu Scoala Generala la Privat, Liceul tot la Privat, iar facultatea, in mod cert va trebui sa fie una cu nume sonor, in Afara, nu-i asa? Costurile sunt direct proportionale cu varsta.

Cu siguranta linistea mea de mama ar fi fost satisfacuta total tinand cont de siguranta copilului, abilitatile de dezvoltare, daca ar fi urmat o Scoala Privata. Cu siguranta copilul ar fi fost mai frumos si ar fi avut o privire mai inteligenta daca ar fi urmat o Scoala Privata. :) Pe de alta parte nu ar fi fost el. Si nici noi nu am fi fost noi.

Voi pentru ce ati optat? Sau ce va asteapta? Cum se vede de la voi tot filmul asta despre educatie in care, mai devreme sau mai tarziu, jucam toti? Vorbeste cineva despre Step by Step, Montessori, Waldorf, Homeschooling? Iscati idei, abia le astept! :)

 

P.S.: acest material este o simpla parere umila si trebuie luat ca atare. Toti copiii sunt frumosi, destepti, devreme acasa, toti parintii sunt frumosi, destepti, devreme acasa. Indiferent de drumul ales. :) 

6 thoughts on “Sistem scolar privat versus sistem scolar de stat

  1. Noi am cochetat cu Waldorf, asta pentru ca … gradinita am facut-o la Waldorf. Pot zice ca a fost o experienta minunata pentru noi asta si pentru ca a existat un soi de chimie intre Ruxy si una dintre educatoare. Doar cu una dintre ele, ca a 2-a ne-a antipatizat.
    De ce nu am mers mai departe cu Waldorf? – mi-a fost teama ca nu carecumva sa nu se adapteze copila in societatea asta minunata a noastra.
    Ce as face acuma, cu experienta de 3 ani de invatamant de stat? – as merge pe Waldorf. se tin de programa scolara, doar ca … au alta metoda.
    Aaaaaaa, scoala si gradinita Waldorf sunt in regim de invatamant de stat, fara taxe

    1. Multam pentru informatia ref. la scoala Waldorf. Nu stiam ca au regim de stat.
      In ceea ce priveste adaptarea, din ce am citit, intr-adevar, copiii crescuti in alte sisteme nu au probleme cu adaptarea la un sistem de stat. Poate doar niste regrete :)

    2. Ciprian, recunosc ca m-ai facut si curioasa si invidioasa si “nervoasa” ca nu am incercat, poate, mai mult acum un an. Acum nu as mai face trecerea catre niciun alt sistem. De ce? Stiu cat de greu a fost, pentru ca a fost, sa ne adaptam si aici, si eu si ea. Stiu ca un nou inceput acum ar strica poate tot ce am cladit ca sa cladeasca, bineinteles, altceva. Sa vedem care sunt pasii pe care vrea sa ii urmeze ea si poate intr-a 5-a schimbam cu totul directia. Cine stie?..

  2. Hai ca sparg eu gheata … desi tare mi-e sa nu iasa comentariul meu mai lung decat articolul tau :D.

    Mie imi displace sistemul de stat, chiar daca el poate s-o mai fi schimbat din 2000 de cand am terminat eu. In curand o voi lua de la capat cu David.

    Mi se pare prea putin deschis la nou, la tehnologie si, mai ales, la un alt mod de crestere a copiilor.

    Nu pune accent pe descoperirea si dezvoltarea unor talente, abilitati, inclinatii. Nu cred ca incurajeaza creativitatea, gandirea libera ci, mai degraba, imi pare ca directioneaza spre standarde, norme, reguli arhaice. Nu expune copilul la tot felul de experiente care sa il dezvolte. Probabil voi insista ca el sa invete cat mai bine, la toate materiile, chiar daca mi se pare o porcarie, doar de teama ca mediile generale i-ar putea afecta accesul la specializarea pe care si-o va dori.

    Il voi da pe David la stat? Da.

    Recent m-am gandit la homeschooling. Am inteles ca exista comunitati la noi, ca nu neaparat sta copilul acasa, ca se intalnesc mai multi si ca parintii sunt profesori, fiecare in functie de punctele lor forte. Sau ca vin alti specialisti. Recunosc insa ca nu am incredere sa fac homeschooling in Romania.

    M-am gandit la particulare. Din ce am inteles (e adevarat ca nu am facut o cercetare aprofundata)sunt scoli particulare care urmeaza programa de stat si, in consecinta, dau BAC-ul si totul e ok. Diferenta sta in metode de predare si optionale. Si mai sunt scoli particulare care merg pe alta curicula, una pe care o consider mult mai potrivita, dar care nu dau BAC. Iar copilul nu poate face facultatea in Romania. Deci ar trebui fie sa faca facultate in afara musai, fie sa il mut printr-oa 12-a, daca s-o putea, desi nu cred, dat fiind diferenta de program.

    Il dau la particulara? Nu.

    Din considerente pur practice si financiare. Am un copil si inca unul pe drum. Ar insemna sa ma asigur ca voi putea tine 2 copii la particulare, platind niste taxe enorme, platind in acelasi timp taxe la stat pt servicii de care nu as beneficia. Pregatindu-ma, eventual, pentru a tine aceiasi doi copii la facultati in afara. Oricum o dai, minim 12 ani, maxim 16 ani sau cat or mai dura facultatile atunci. Mi-as permite, poate, cu niste eforturi supraomenesti si cu multe lipsuri: fara vacante, jucarii, iesiri la munte, la film, la restaurant, mancand, probabil, orez si cartofi in urmatorii 16 ani. Si cu ei suferind ca nu avem bani sa facem nimic. Nu cred ca un astfel de regim ar face mai bine copiilor mei, chiar daca ar fi ei la particulara.

    Asa ca ramanem la stat si vom invata sa ne dezvoltam in conditiile date. Ma gandesc poate la o clasa step by step, au inceput sa apara si in scolile de stat. Stiu deja, oricum, o scoala buna si un invatator bun la care sper sa ajungem. Voi folosi banii pe care nu ii dau la particulara pentru a-i duce eu la activitatile amuzante, de dezvoltare. Acelea pe care si le vor dori si ei. Voi incerca sa suplinesc eu lipsurile sistemului de stat si voi incerca sa deschid eu mintea copiilor, daca la scoala nu se va intampla acest lucru. Si nu va trebui sa le refuz o jucarie, o vacanta, o iesire cu prietenii, o petrecere de ziua lor etc.

    Sunt de acord cu teoriile moderne de crestere si dezvoltare a copiilor si incerc de cand il am pe David sa le introduc in viata noastra sub diferite forme.

    Recunosc si ca, nu programa scolara ma sperie cel mai mult. Anturajul, diferentele dintre copii, atitudinea profesorilor, marginalizarea, singuratatea, frustrarile, lipsa de incredere in sine .. sunt lucruri/posibilitati care ma sperie mai mult.

    1. Draga mea Ella, pot sterge postul meu si sa las doar comentariul tau? :) De ce? Pentru ca e tare tare bun, de aia. Sunt total de acord cu tine. Nu stiu ce sa spun in schimb despre home-schooling…nu stiu cu ce se mananca si cum s-ar dezvolta copilul in acest stil de educatie. Imi tot vin in cap imagini cu copii ciudati si inadaptati. Dar si recunosc ca nu stiu aproape nimic despre acest sistem si ce presupune.

      1. Nu stiu detalii, dar pot spune ce am citit. In primul rand, iti inscrii copilul la o scoala din State sau UE. Cei mai multi si-i inscriu la o scoala din state care accepta acest sistem (sunt multe). Faptul ca suntem in UE ne permite acest lucru.
        Se primesc manuale, fise de studiu, dau examene cu parintii si se trimit dosare la scoala respectiva, se dau note. Uneori, lectiile se fac acasa. Cei mai multi le fac in zone speciale, inchiriate. Cum ar fi la noi The Hub, de exemplu. Uneori, in functie de proximitate, se aduna grupuri. Un parinte bun la mate scoleste mai multi copii. Altul scoleste la fizica si tot asa.
        Cred ca se poate ceva si la noi in Romania, cu programa de stat. Stiu ca familia care s-a plimbat prin lume (poraquiporalla.com)primeau din Romania fise de examene si alte materiale. Cred insa ca trebuie multa disciplina, simt pedagogic si finante sa stea unul din parinti acasa.

Leave a Reply